Je wilt graag een moderne montessoriaanse scholing op maat. Onze studies zijn bedoeld voor iedereen die vanuit de montessoriaanse visie wil werken. Je wilt weten hoe Montessori in het begin van de 20e eeuw dacht. En je wilt weten hoe het werkt in de 21e eeuw. Je zult ontdekken dat de montessorivisie nog steeds heel eigentijds is. Je krijgt antwoorden op de vragen: Waarom? Hoe? en Wat?
Ons team
Opleidingstraject
Je hebt nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan en kijkt op een verfrissende en reële manier naar opvoeding en onderwijs in de 21e eeuw. Je hebt je eigen beelden en gedachten geherformuleerd rondom essentiële montessoritermen en bent geïnspireerd geraakt. Misschien zelfs opnieuw.
Doe je examen? Dan ontvang je een NMV-diploma of een AVE.IK-certificaat.
Je wordt begeleid door een en soms door twee opleiders. Zij verzorgen alle bijeenkomsten, bezoeken je in de groep en geven feedback op je wikifolio. Al onze opleiders hebben zelf ervaring in het werken met de groep en zijn allemaal gecertificeerd, we zijn aangesloten bij de NMV.
Al onze studies bestaan uit een theorie- en een materiaaldeel. We delen onze kennis en gaan met je in gesprek. We vragen dan ook een actieve houding van je. We adviseren je tussendoor in je eigen organisatie het geleerde te delen met collega’s. En we doen een beroep op zelfstudie, je krijgt een grote mate van vrijheid en verantwoordelijkheid.
NMV montessori opleiding
Heb je voldaan aan al onze verwachtingen en ben jezelf tevreden over je ontwikkeling? Dan kun je examen doen. Samen met alle andere montessoriopleidingen hebben we bekwaamheden vastgesteld namens de NMV. Onze examens voldoen dus aan de eisen van de NMV, je krijgt een NMV-diploma wanneer je de montessoriopleiding met een examen afrond.
We werken in een heterogene groep, altijd:
- Je sluit je aan bij een studie in je regio. Je deelt je ervaringen en overwegingen met collega’s van andere organisaties. Zo kijk je over je eigen grenzen.
- Je volgt je studie met al je collega’s, ervaren en onervaren. Wij zorgen voor een prikkelend en afgestemd aanbod. Dit is echte teamontwikkeling.
De bijeenkomsten zijn opgebouwd volgens een vast stramien:
- Gezamenlijke verkenning rondom een theoretisch onderwerp
- Verbinding theorie aan de werksituatie
- Ontwikkellijnen en materiaalkennis
- Begeleiding van de groep: doelen – observeren – plannen – handelen – reflecteren
- Eigen ontwikkeling
Reflecteren en feedback
Tijdens de bijeenkomsten is er volop ruimte voor eigen inbreng, zo ontstaat er afstemming tussen het handelen in de praktijk en de geboden theorie.
Leren en het ontvangen van feedback horen bij elkaar. We komen dan ook bij je op bezoek. We observeren je terwijl je aan het werk bent en gaan daarna met je in gesprek. Een groepsbezoek duurt 30 minuten en ook het reflecterende gesprek duurt 30 minuten. Je wordt tweemaal door ons bezocht. Daarnaast is een van je collega’s jouw werkplekcoach, deze bezoekt je minimaal tweemaal.
Het wikifolio
Bij de start van de studie ontvang je een uitnodiging voor een dropbox. Wat vind je daar? De studiewijzer, de data, alle inhouden, de taken en verdiepend materiaal. We stimuleren deelnemers elkaars werk te delen.
Tijdens de studie vul je je eigen wikifolio. Je plaatst de gemaakte taken in deze omgeving, verzamelt eigen materiaal en foto’s. Je eigen opleider en je werkplekcoach geven feedback op al het verzameld materiaal. Aan het einde van je studie geeft het wikifolio een prachtig beeld van jouw ontwikkeling. Je weet weer waar je stond. En je ziet waar je nu staat.
De omstandigheden
We verzorgen de studies op wisselende locaties, dus ook bij jou. Ben jij de ontvangende organisatie dan zorg je voor iets te drinken voor iedereen. Je zorgt dat de montessorimaterialen voorhanden zijn en er plek is voor iedereen. Tijdens de bijeenkomsten is er een korte pauze met een eenvoudige maaltijd passend bij het tijdstip.